R. szk. 2020-2021

Celem projektu była m.in.  nauka zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych. Projekt składał się z kilku części. Podczas zajęć poznaliśmy różne owoce i warzywa. Dowiedzieliśmy się, jaką  mają wartość odżywczą i jaką rolę odgrywają w codziennej diecie.

Kolejnym etapem projektu były zajęcia na temat cukru. Przeprowadziliśmy doświadczenie, obrazujące ile cukru mieści się w szklance napoju gazowanego. Poznaliśmy historię misia, który nie mieścił się w drzwiach, ponieważ zjadł za dużo słodyczy.  Dowiedzieliśmy  się, że cukier szkodzi nie tylko naszym zębom, ale negatywnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie,  zachowanie, a nawet  naukę. Nie zabrakło również owocowych zgadywanek i zabaw ruchowych, m.in. w ,,sałatkę jarzynową”. Dzieci nauczyły się robić zdrowe, smaczne i kolorowe kanapki.

Na podsumowanie naszych działań przygotowaliśmy plakaty promujące zdrową żywność  oraz pyszne, zdrowe przekąski.

Pamiętaliśmy również o edukacji naszych rodziców. Każdy z nich dostał ulotki promujące zdrowe nawyki żywieniowe w rodzinie.

Zachęcamy wszystkich  do obejrzenia  galerii zdjęć.